13 februari 2013

Apple verliest merknaam iPhone in Brazilië

Volgens BBC News heeft Apple een rechtszaak verloren die betrekking heeft op de iPhone. Volgens de rechter is een Braziliaans bedrijf Gradiente de rechtmatig eigenaar van de merknaam.

Vandaag heeft Apple in Brazilië een rechtszaak verloren om de naam iPhone te gebruiken, aldus BBC News. Extra gevoelig is dat het bedrijf Gradiente de naam iPhone gebruikt voor hun eigen smartphone die draait op het besturingssysteem Android. 

Naar verluidt legt Apple zich niet direct neer bij de uitspraak en tekent tegen het besluit hoger beroep aan. Hierdoor kan Apple door blijven gaan met de 'eigen' iPhone onder zijn huidige naam.


Uit de uitspraak komt verder naar voren dat het geen gevolgen heeft voor de exclusieve rechten die Apple heeft op de naam iPhone die op kleding, software of in publicaties wordt gebruikt. De uitspraak heeft alleen betrekking op mobiele telefoons. Apple kan door het beroep doorgaan met de verkoop van iPhone's in wat de grootste markt van Latijns-Amerika is, Gradiente heeft echter de optie tot dagvaarding voor exclusiviteit van de naam.

Apple's rechtszaak draaide om het feit dat Gradiente nog niet een product had gelanceerd met de naam 'iPhone' tot eind vorig jaar. Dit ondanks dat ze een aanvraag voor de merknaam hadden gedaan een decennium geleden. Ondanks de tijd die verstreken was bleek het niet voldoende om de rechten op de merknaam te verliezen.

Gradiente heeft al aangegeven dat ze open staan om de merknaam te verkopen. Uiteraard mag verwacht worden dat Apple hiervoor diep in de buidel moet tasten. Voordat het zover is zou het nog enige tijd duren aangezien de beroepszaak eerst behandeld moet worden. 

Ook vorig jaar verloor Apple een zaak om de merknaam iPhone. Dit was in Mexico en ging om een bedrijf met de naam iFone waar de naam van Apple's smartphone sterk op lijkt. Ook in deze zaak zal het tot een schikking moeten komen.

Geen opmerkingen:

Copyright © 2011 - 2016 www.iDevizes.com | Alle rechten voorbehouden |. Mogelijk gemaakt door Blogger.