8 februari 2012

iPad of iPhone trager sinds iOS 5? Hier enkele oplossingen...

iOS 5 blijkt niet alleen voordelen te hebben. Op Apple forums staan veel klachten over trage iDevices. Boosdoener is iOS 5. Hieronder enkele tips om de snelheid er weer in te krijgen. 

Op internet forums staan veel voorbeelden die laten zien dat iOS 5 veel geheugen in beslag neemt. Zo wordt vaak aangegeven dat Apps traag opstarten, het switchen tussen foto of video lang duurt, de actie na het indrukken van de home knop lang duurt en Apps crashen. 


Het probleem is dat iOS 5 veel functies heeft die veel geheugen vragen en niet alleen de oudere iDevices hebben hier last van. Oplossing is om enkele functies (deels) uit te schakelen. Hieronder enkele tips.

Berichtgeving
Als je Apps installeert wordt vaak gevraagd of je push-berichten in wilt stellen. Met de functie 'Berichtgeving' kun je een overzicht zien van welke Apps je dit hebt ingeschakeld. Via de App 'Instellingen' ga je naar 'Berichtgeving'. Selecteer nu nauwkeurig van elke App of je er wel of geen berichten van wil ontvangen. Zo is het handig om van Apps die je niet dagelijks gebruikt de meldingen uit te zetten. 

Spotlight
De functie Spotlight is een soort zoekmachine die al je gegevens op je iDevice bijhoudt. In het zoekmenu kom je door in je beginscherm met je vinger van links naar rechts te vegen of een maal op de home knop te drukken. Standaard staat in Spotlight alles ingeschakeld en zoekt de functie bijvoorbeeld in de volgende gegevens: Contacten, Mail, Notities, Podcasts, Muziek, Herinneringen. 
Om dit zoeken mogelijk te maken houdt Spotlight alles bij wat op je iDevice gebeurt, het zogenaamde indexeren. Als je Spotlight nooit gebruikt is het verstandig alle vinkjes weg te halen. Dit scheelt veel geheugen omdat er minder geïndexeerd hoeft te worden.

Locatievoorzieningen
In de functie Locatievoorzieningen wordt per App aangegeven of deze gebruik mag maken van de ingebouwde GPS om de locatie te bepalen. In Locatievoorzieningen kom je via 'Instellingen', 'Locatievoorzieningen'. Hier zie je een hele lijst met Apps waar een  (aan/uit) switch achter staat. Net als bij de eerste tip is het handig om goed na te denken of je vindt dat een App de GPS-data nodig heeft. Hoe minder Apps er gebruik van maken hoe beter in dit geval. 
Als je in Locatievoorzieningen helemaal naar onderen scrolt zie je 'Systeem' staan. Hier heb je ook nog enkele mogelijkheden om aan en uit te schakelen. Verder kun je in dit menu (helemaal onderaan) instellen of je het GPS symbool in de statusbalk wil hebben als er gebruik van wordt gemaakt. Let wel: hierbij gaat het wel alleen om de voorzieningen die er boven staan. 

iMessage
De App iMessage blijkt veel geheugen te gebruiken. Dit komt omdat waarschijnlijk omdat het altijd eerst wil detecteren of de ander ook een iDevice gebruikt. De enige oplossing om dit te voorkomen is om iMessage uit te schakelen. Uitschakelen doe je via 'Instellingen' en dan 'Berichten'. De bovenste optie is het aan- of uitschakelen van iMessage. Als je ook WhatsApp gebruikt is het uitschakelen een mooie winst. 

iCloud
Hoe mooi iCloud ook is en werkt tussen al je iDevices, het kost veel geheugen. Als je er weinig gebruik van maakt is te overwegen om het helemaal uit te zetten. Je iDevice gaat dan een stuk sneller. Om iCloud uit te schakelen moet je het account uit je iDevice verwijderen. Hier kom je via 'Instellingen', 'iCloud'. Onderaan staat dan 'Verwijder account'.

Multitasking-gebaren
Een tip die alleen voor de iPad bezitters is. De iPad heeft de mogelijkheid om met meerdere vingers bestuurt te worden. Als je hier geen gebruik van maakt schijnt je iPad sneller te gaan reageren. Uitschakelen kan in 'Instellingen', 'Algemeen'.
Hopelijk kun je met een of meer tips uit de voeten en ga je het verschil merken. Van Apple verwachten we natuurlijk dat deze met een oplossing komen voor dit probleem. Even afwachten dus maar.
Copyright © 2011 - 2016 www.iDevizes.com | Alle rechten voorbehouden |. Mogelijk gemaakt door Blogger.